KENTSEL DÖNÜŞÜM BİNALARIMIZ

Deprem gerçeği olan ülkemizde KENTSEL DÖNÜŞÜM özellikle son dönmelerde dikkat çekmeye başladı.Birkaç soruyla Kentsel Dönüşümü iyice tanıyalım ve KENTSEL DÖNÜŞÜM’de NECO GRUP olarak neler yaptığımızı anlatalım istedik.

Kentsel Dönüşüm Nedir?

6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanundur. Kanunun adından da anlaşılacağı gibi Türkiye’ nin neresinde olursanız olun (mezra, köy, kasaba, ilçe, şehir) eski, ekonomik ömrünü tamamlamış, deprem riskli, yıkıldı – yıkılacak durumdaki evinizi, işyerinizi bu kanun ile Devletin sağlamış olduğu kentsel dönüşüm kredisi, kira yardımı, belediye harç – vergi avantajlarını da kullanarak yeniden yapabilirsiniz.

Kentsel Dönüşümden Nasıl Yararlanırım?

Eski, ekonomik ömrünü tamamlamış, depreme dayanıksız, depremlerde hasar görmüş evinizi; VAN depreminden sonra yürürlüğe girmiş 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanun (Kentsel Dönüşüm Kanunu) ile yeniden inşaa edebilirsiniz. Kentsel Dönüşüm; YETKİLİLER’ in de belirttiği gibi vatandaş talebi ile gerçekleşmektedir. Kentsel dönüşümden yararlanabilmeniz için binadan bir kişinin tapu, nüfus cüzdanı, tapudan alınmış TAKYİDAT, Emlak Vergi Beyannamesi ile NECO GRUP’ a gelip durumunu izah edip başvurması yeterlidir.

NECO GRUP Binanızda gerekli teknik incelemeleri yaparak ve Binanız için Deprem Risk Raporunu hazırlayacaktır. Raporun İdareden onayın ile İdare binanın Tapu kaydına Risklidir Şerhi koyar. Şerh yazısının bir örneği tüm kat maliklerine gitmektedir ve dileyen malik 15 gün içinde ilgili İdareye; Deprem Risk Raporu için itirazda bulunabilir. Üniversite hocalarından oluşmuş İtiraz Komisyonu; hazırlanmış Raporu inceler ve son kararını verir. Eğer komisyon kararı da binanın Riskli olduğu yönünde olur ise binanız Kentsel Dönüşüm kapsamına girer.

Yukarıda anlattığım 1nci aşama ile Binanız Resmi olarak Kentsel Dönüşüme kapsamında RİSKLİ bir BİNADIR. Bu süreç yaklaşık 1,5 ay ila 2 ay sürmektedir

Binamız Kentsel Dönüşüme Girdi,Şimdi Ne Yapmalıyız?

Binanız hazırlatmış olduğunuz Deprem Risk Raporunun Onayı ile RİSKLİ ilan edildikten sonra binanız yıkıp yeniden yapmak veya binanızı güçlendirmek için 60 gün içinde Bina Ortak Karar Protokolünün hazırlanarak ilgili idareye sunulması gerekmektedir. .Bina Ortak Karar Protokolünde 2/3 çoğunluk ile Binanın Yıkılıp Yeniden yapılması için veya 4/5 çoğunluk ile binanın güçlendirme yapılması için karar alınır. Bina Ortak Karar Protokolünde %100 çoğunluk sağlansa dahi mutlaka bir UZMAN tarafından hazırlanıp bir nüshasının 60 gün içerisinde ilgili İDAREYE iletilmesi gerekmektedir. Aksi halde Binanızın Riskli olarak tescillendiği için bina elektrik, su, doğalgaz vs tesisatları kesilebilir, binanın yıkılması için ilgili idareden resmi yazı gelebilir. Bu nedenle Resmi sürece uygun olarak hareket etmek en doğrusu olacaktır.

Kentsel Dönüşüm Hizmetleriniz Nelerdir?

A) Binaya ait DEPREM RİSK RAPORU hazırlamak hizmetlerimiz arasındadır.Ayrıca binanızı Kentsel Dönüşüme sokmadan da bu raporu bilgi amaçlı verebiliriz.

DEPREM RİSK RAPORU için binanızda yapılan teknik çalışmalar şöyledir :

Binanızın Projesine göre yerinde tespiti;

Binanızın Mevcut Projesi yok ise binanızın taşıyıcı sistem rölevesinin hazırlanması;

Bina beton kalitesinin belirlenmesi için katlardan karot ile beton örneği alınması;

Karot ile alınan beton örneklerinin Bakanlık Lisanslı Yapı Laboratuvarlarında Beton Dayanım Testlerinin yapılması ve raporlanması;

Röntgen Cihazı ve Pas payı açılarak betonarme kolon, kiriş ve perdelerin donatı çap ve adetlerinin tespiti;

Röntgen Cihazı ile Betonarme kolon, kiriş ve perdelerde etriye sıklığının tespiti;

Binanızın oturduğu zeminin (kalitesi) taşıma kapasitesi, binanın bulunduğu alanın depremselliğinin belirlenmesi için zemin etüd raporunun hazırlanması;

Binanız taşıyıcı sisteminin bilgisayarda 3 boyutlu modellenip, statik, dinamik, deprem hesaplarının yapılması ve Bina Deprem Performansının belirlenmesi

Yapılan tüm çalışmalar sonucu İlgili Yönetmelik ve Bakanlık Teslim Formatına göre bina Deprem Risk Raporunun ( Riskli Yapı Tespit Raporu) hazırlanması.

Binanız için Hazırlanmış Deprem Risk Raporunun Onaylatılması ile Binanızın Kentsel Dönüşüme girmesi.

RESMİ DEPREM RİSK RAPORU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR :

  • Tapu Fotokopisi
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Tapudan alınmış Bina Kat Maliklerinin Hisse Oranlarını Gösterir Belge/ Takyidat
  • Belediye Arşivinden; Binanın Statik Projesi veya Statik Proje Olmadığına Dair Resmi Yazı
  • Belediyeden; UAVT ( Ulusal Adres Veri Tabanı ) Yazısı ( Yerleşim Yeri Adresi Doğrulama Yazısı )
  • Belediyeden; Emlak Vergi Beyannamesi
  • Başvuruda bulunan Şirket ise; Şirket Vergi Levhası, İmza Sirküsü ve Şirket Yetkilisi Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Başvuruda bulunan Vekil ise; Vekaletname ve Vekilin Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

B) Binanın yıkılmak yerine güçlenmesi gerektiğinde Bina Güçlendirme Hizmetlerimizden yaralanabilirsiniz

NECO GRUP olarak Her çeşit Konut, İşyeri, Kamu Binası, Eğitim Binası, Sağlık Binaları, Spor Yapıları, Hastaneler ile Her Çeşit Fabrika ve Binaların Deprem Testlerinin Yapılması Deprem Dayanıklılık Raporlarının hazırlanması ile Bina Güçlendirme Projelerinin ve Metrajlarının hazırlanması, Bina Güçlendirme İnşaatının Yapılması ve Kontrollük Hizmetleri için TÜRKİYE’ nin HER YERİNDE SİZLERE HİZMET VERİYORUZ.

Depreme Dayanıksız Binalarınızın Bina Güçlendirmesinde kullanmak üzere Hak sahiplerine Devlet Teşvikli EN UYGUN Koşullarda Bina Güçlendirme Kredisini anlaşmalı Bankalarımızdan çıkarıyoruz.

C)Binanın KENTSEL DÖNÜŞÜM kapsamında TAAHHÜT ve/veya KAT KARŞILIĞI olarak yenilenerek depreme dayanıklı,estetik,rijit yapı hali getirilmesinde MÜTEAHHİT firma olarak hizmet veriyoruz.

D)KENTSEL DÖNÜŞÜM sürecinde anlaşma olması gerekmeksizin DANIŞMA firma olarak süreç boyunca yanınızda olacak şekilde DANIŞMA hizmetini NECO Grup olarak sağlıyoruz.

ŞİRİNEVLER M.BEY CAD BİNANIN ESKİ HALİ VE YENİ YAPISI

ŞİRİNEVLER M.BEY CAD BİNAYI YENİLİYORUZ

KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMİŞ BİNAMIZI NASIL İNŞAA EDERİZ

Binanıza Deprem Risk Raporu aldınız ve Rapor Onaylandı, binanız Kentsel Dönüşüm kapsamına girdi ve binada en az 2/3 çoğunluğu da sağladınız.

Yeni binanızı Nasıl yapacaksınız? Burada sizi bekleyen alternatifler neler? Yeni Binanızı Kentsel Dönüşüm ile 3 şekilde inşaa edebilirsiniz.

Yeni yapılacak binanın mevcut imara göre fazla kat var ise ve fazla çıkan daireler Kat Karşılığı için yeterli oluyor ise NECO GRUP ile anlaşabilirsiniz.

Yeni yapılacak binanın imarında mevcut duruma göre fazla kat var fakat Kat Karşılığı için yeterli olmuyor ise binanızı inşaatı için eksik kalan bedeli uygun faiz oran, vadeli Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanarak NECO GRUP ile görüşme sonucu çıkan Ödemeyi Yapıp KAT KARŞILIĞI yaptırabilirsiniz.

Yeni binanız mevcut binanız ile aynı kata ve fazla daire çıkmıyor ise uygun faiz oran ve vadeli Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanarak NECO GRUP ile görüşerek TAAHHÜT olarak yeni binanızı yaptırabilirsiniz.

Bu 3 Yöntemden birini kendi binanız için seçerek en az 2/3 çoğunluk ile Bina Ortak Karar Protokolünde karara bağlamanız ve bu Protokolü ilgili idareye bildirmeniz yeterlidir.

2/3 Oy Çoğunluğu Sağlanmasına Rağmen Anlaşmaya Uymayan Kat Malikleri Var İse Nasıl Bir Yöntem Uygulanacak?

Kentsel Dönüşüme girmiş ve kanuna göre yeni binanın paylaşımı, yapım şekli ( kat karşılığı, taahhüt, karma sistem) ve müteahhit seçimi konularında en az 2/3 çoğunlukla anlaşma sağlanmış binalarda; hakları adil bir şekilde verilmesine rağmen anlaşmaya yanaşmayan hak sahipleri Tebligat ile Apartman Yönetim Kuruluna Toplantısına çağrılır.

Apartman Yönetim Kurulu Toplantısında anlaşma sağlanamayan mülk sahiplerinin hisseleri kanuna göre açık artırma usulü ile diğer kat maliklerine satılır eğer satın alan olmaz ise Bakanlıkça bu hisseler kamulaştırılır. Satış için öncelikle Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Şirketince Binanın Gayrimenkul Değeri tespit ettirilir. Bu değer üzerinden anlaşmayan hissedarın hisse satışı için Bakanlık İl Kentsel Dönüşüm Müd. müracaat edilir. Bakanlık İl Kentsel Dönüşüm Müd.’ de sadece bina hissedarlarının katılabildiği Kapalı oturumda anlaşmayı kabul etmeyen hissedarın hissesi öncelikle açık artırma ile anlaşma sağlamış hissedarlara satılır. Eğer bu açık artırmada satış gerçekleşmez ise Bakanlık kamulaştırma yolu ile bu hisseleri alır ve Bina Ortak Karar Protokolü koşullarına aynen uyar. Ancak binada yapılan paylaşımda hisse sahibinin hakkı verilmemiş; kötü niyetli davranılmış ise bu hak sahibi için her zaman Mahkeme yolu açıktır.Süreci NECO GRUP sizin adınıza takip edebilir ve danışma sağlayabilir.

Kentsel dönüşüm kapsamına girmiş binanız için kanun kapsamında yapılan işlemlerin, alınmış kararların denetlenmesi; var ise binanız için hazırlanmış Deprem Risk Raporunun kontrol edilmesi, konu hakkında detaylı bir çalışma hazırlanması GEREKİRSE kentsel dönüşüm sürecinin ve bina yıkımının dururulması için NECO GRUP olarak Siz Hak Sahiplerine Hizmet veriyoruz.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Veya Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır ?

Kentsel Dönüşüm kanunu kapsamına girmiş riskli binada mülk sahipleri ve kiracıları için kredi ve kira yardımı teşvikleri vardır. Bunların özetler isek;

1. Binada Mülk Sahipleri için Kentsel Dönüşüm Kredisi ve Kira Yardımı;

Riskli binanızı yaptırırken eğer fazla katınız yok ise Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanarak istediğiniz bir inşaat şirketine yeni binanızı taahhüt yolu ile yaptırabilirsiniz.

Bağımsız Bölüm Başı İnşaat Yapım Kredisi : 125.000 TL / Bina Güçlendirme Kredisi : 50.000 TL

Kentsel dönüşüm kredi Vadesi 24 ay ila 120 ay

Kentsel dönüşüm kredi faiz oranı ise Güncel Mortgage Aylık Faiz Oranı

Eğer imardan dolayı binanıza fazla kat geliyor ve kat karşılığı bir müteahhit ile inşaatınızı yaptırıyor ve kentsel dönüşüm kredisine ihtiyacınız yok ise Kira yardımından yararlanabilirsiniz.

Kira Yardımı binada ikamet eden Mülk sahipleri 18 ay boyunca aylık 860 TL olup; geri ödemesizdir. ( her yıl kira yardımı tutarları tefe tüfe göre düzenlenmektedir)

Aynı anda hem kentsel dönüşüm kredisi hem de kira yardımı kullanamazsınız bunlardan 1 tanesini seçmeniz gerekmektedir.

Mülk sahipleri Kentsel Dönüşüm Kredisini sadece Mevcut Riskli binanın yeniden inşaası veya bina güçlendirmesi için kullanabilir.

2. Kiracılar için Kentsel Dönüşüm Kredisi ile Taşınma Yardımı;

Riskli Binada en az 1 yıl kiracı olduklarını belgeleyen ( elektrik, su faturaları vs) kiracılar evlerini boşalttıktan sonra başka bir binadan daire almak istediklerinde Mülk sahipleri gibi 125.000 TL 24 ay ila 120 ay vadeli devlet teşvikli Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanabilirler. Buna ek olarak Binayı boşaltırken 1720 TL geri ödemesiz Taşınma Yardımı alabilirler.

Kentsel Dönüşüm Kredisi bakanlık ile anlaşmalı Bankalardan, Kira & Taşınma yardımı ise İl Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müd. ile İstanbul için Belediyelere başvuru ile alınmaktadır.

KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMİŞ BİNAMIZI NASIL İNŞAA EDERİZ

Binanıza Deprem Risk Raporu aldınız ve Rapor Onaylandı, binanız Kentsel Dönüşüm kapsamına girdi ve binada en az 2/3 çoğunluğu da sağladınız.

Yeni binanızı Nasıl yapacaksınız? Burada sizi bekleyen alternatifler neler? Yeni Binanızı Kentsel Dönüşüm ile 3 şekilde inşaa edebilirsiniz.

Yeni yapılacak binanın mevcut imara göre fazla kat var ise ve fazla çıkan daireler Kat Karşılığı için yeterli oluyor ise NECO GRUP ile anlaşabilirsiniz.

Yeni yapılacak binanın imarında mevcut duruma göre fazla kat var fakat Kat Karşılığı için yeterli olmuyor ise binanızı inşaatı için eksik kalan bedeli uygun faiz oran, vadeli Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanarak NECO GRUP ile görüşme sonucu çıkan Ödemeyi Yapıp KAT KARŞILIĞI yaptırabilirsiniz.

Yeni binanız mevcut binanız ile aynı kata ve fazla daire çıkmıyor ise uygun faiz oran ve vadeli Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanarak NECO GRUP ile görüşerek TAAHHÜT olarak yeni binanızı yaptırabilirsiniz.

Bu 3 Yöntemden birini kendi binanız için seçerek en az 2/3 çoğunluk ile Bina Ortak Karar Protokolünde karara bağlamanız ve bu Protokolü ilgili idareye bildirmeniz yeterlidir.

2/3 Oy Çoğunluğu Sağlanmasına Rağmen Anlaşmaya Uymayan Kat Malikleri Var İse Nasıl Bir Yöntem Uygulanacak?

Kentsel Dönüşüme girmiş ve kanuna göre yeni binanın paylaşımı, yapım şekli ( kat karşılığı, taahhüt, karma sistem) ve müteahhit seçimi konularında en az 2/3 çoğunlukla anlaşma sağlanmış binalarda; hakları adil bir şekilde verilmesine rağmen anlaşmaya yanaşmayan hak sahipleri Tebligat ile Apartman Yönetim Kuruluna Toplantısına çağrılır.

Apartman Yönetim Kurulu Toplantısında anlaşma sağlanamayan mülk sahiplerinin hisseleri kanuna göre açık artırma usulü ile diğer kat maliklerine satılır eğer satın alan olmaz ise Bakanlıkça bu hisseler kamulaştırılır. Satış için öncelikle Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Şirketince Binanın Gayrimenkul Değeri tespit ettirilir. Bu değer üzerinden anlaşmayan hissedarın hisse satışı için Bakanlık İl Kentsel Dönüşüm Müd. müracaat edilir. Bakanlık İl Kentsel Dönüşüm Müd.’ de sadece bina hissedarlarının katılabildiği Kapalı oturumda anlaşmayı kabul etmeyen hissedarın hissesi öncelikle açık artırma ile anlaşma sağlamış hissedarlara satılır. Eğer bu açık artırmada satış gerçekleşmez ise Bakanlık kamulaştırma yolu ile bu hisseleri alır ve Bina Ortak Karar Protokolü koşullarına aynen uyar. Ancak binada yapılan paylaşımda hisse sahibinin hakkı verilmemiş; kötü niyetli davranılmış ise bu hak sahibi için her zaman Mahkeme yolu açıktır.Süreci NECO GRUP sizin adınıza takip edebilir ve danışma sağlayabilir.

Kentsel dönüşüm kapsamına girmiş binanız için kanun kapsamında yapılan işlemlerin, alınmış kararların denetlenmesi; var ise binanız için hazırlanmış Deprem Risk Raporunun kontrol edilmesi, konu hakkında detaylı bir çalışma hazırlanması GEREKİRSE kentsel dönüşüm sürecinin ve bina yıkımının dururulması için NECO GRUP olarak Siz Hak Sahiplerine Hizmet veriyoruz.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Veya Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır ?

Kentsel Dönüşüm kanunu kapsamına girmiş riskli binada mülk sahipleri ve kiracıları için kredi ve kira yardımı teşvikleri vardır. Bunların özetler isek;

1. Binada Mülk Sahipleri için Kentsel Dönüşüm Kredisi ve Kira Yardımı;

Riskli binanızı yaptırırken eğer fazla katınız yok ise Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanarak istediğiniz bir inşaat şirketine yeni binanızı taahhüt yolu ile yaptırabilirsiniz.

Bağımsız Bölüm Başı İnşaat Yapım Kredisi : 125.000 TL / Bina Güçlendirme Kredisi : 50.000 TL

Kentsel dönüşüm kredi Vadesi 24 ay ila 120 ay

Kentsel dönüşüm kredi faiz oranı ise Güncel Mortgage Aylık Faiz Oranı

Eğer imardan dolayı binanıza fazla kat geliyor ve kat karşılığı bir müteahhit ile inşaatınızı yaptırıyor ve kentsel dönüşüm kredisine ihtiyacınız yok ise Kira yardımından yararlanabilirsiniz.

Kira Yardımı binada ikamet eden Mülk sahipleri 18 ay boyunca aylık 860 TL olup; geri ödemesizdir. ( her yıl kira yardımı tutarları tefe tüfe göre düzenlenmektedir)

Aynı anda hem kentsel dönüşüm kredisi hem de kira yardımı kullanamazsınız bunlardan 1 tanesini seçmeniz gerekmektedir.

Mülk sahipleri Kentsel Dönüşüm Kredisini sadece Mevcut Riskli binanın yeniden inşaası veya bina güçlendirmesi için kullanabilir.

2. Kiracılar için Kentsel Dönüşüm Kredisi ile Taşınma Yardımı;

Riskli Binada en az 1 yıl kiracı olduklarını belgeleyen ( elektrik, su faturaları vs) kiracılar evlerini boşalttıktan sonra başka bir binadan daire almak istediklerinde Mülk sahipleri gibi 125.000 TL 24 ay ila 120 ay vadeli devlet teşvikli Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanabilirler. Buna ek olarak Binayı boşaltırken 1720 TL geri ödemesiz Taşınma Yardımı alabilirler.

Kentsel Dönüşüm Kredisi bakanlık ile anlaşmalı Bankalardan, Kira & Taşınma yardımı ise İl Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müd. ile İstanbul için Belediyelere başvuru ile alınmaktadır.